Ce-am invatat facand psihoterapie

Unii imi spun consilier, altii psiholog, altii terapeut. Insa, indiferent de denumire, de cate ori discut despre profesia mea sunt intrebata cat de greu este si cum fac sa nu ma incarc cu situatiile clientilor mei. Desi inteleg exact de unde apar aceste intrebari  (a fi terapeut inseamna sa te confrunti constant cu durerile si problemele celor care iti intra in cabinet) , stiu exact de ce am ales sa fac acest lucru: pentru a ma bucura de energia si satisfactiile care vin odata cu sansa de a vindeca aceste dureri si a ajuta la rezolvarea problemelor.  Iata cateva lucruri pe care le-am invatat stand in scaunul de terapeut:

 1. Ne putem vindeca
  Da, oricare din noi. E un proces care poate fi mai mult sau mai putin dificil, care poate  parea lung si anevoios. Dar, o data ce lasam in spate ideea pe care o aveam despe ce si cum ar trebui sa fie viata noastra, facem loc sa apara ceva nou si frumos.
 2. Oamenii sunt in esenta buni
  Chiar si seful acela nesuferit sau colegul care te chinuia de cate ori prindea ocazia. Probabil ca pentru unii dintre voi a aparut ceva rezistenta la aceasta afirmatie si e posibil sa nu fiti de acord cu mine. Doar ca eu vad zilnic cum oamenii fac tot ce pot ei mai mult, mai bine, cum se straduiesc sa se descurce cu ce au si cu ce stiu. Din acest motiv te invit ca atunci cand te gandesti la actiunile celor din jur sa nu le categorisesti doar in “alb” si “negru”. A le vedea si in nuante de gri poate fi cu adevarat benefic pentru linistea ta. Desi nu intotdeuna ne iese, adevarul este ca noi toti incercam sa facem ceva bun cu viata noastra.
 3. Capacitatea noastra de a fi rezilienti e uimitoare
  Uneori ascult povestea abuzului pe care l-a suportat cineva si sunt uimita de puterea persoanei respective, de rezistenta ei, de faptul ca a supravietuit. E surprinzator  cum, in ciuda abuzului, unele persoane devin mai puternice si gasesc puterea sa ajute la randul lor pe altii sa treaca peste experiente similare. Iar eu sunt onorata sa fac parte din calatoria lor.
 4. A ierta este unul dintre cele mai bune lucruri care le poti face pentru tine
  Invata sa lasi in spate greselile, ura, pica, invidia, resentimentele. Iti impiedica dezvoltarea si te tin prizonier. Iarta-i pe ceilalti si, mai ales, iarta-te pe tine. Fii bun cu tine. Si tu incerci sa faci cat poti de bine.
 5. Ne vindecam cand decidem ca vrem sa ne vindecam
  Decizia de a ne simti mai bine este la fiecare dintre noi. Cand esti pregatit, la timpul tau, cu efortul tau, incepi sa iti creezi viata pe care ti-o doresti.

Foto credit: huffingtonpost.com

Lasă un răspuns