Nu mor caii când vor câinii

Pentru noi toți în ultimele săptămâni lumea, așa cum o știam, s-a schimbat semnificativ. Iar schimbarea a venit cu multă incertitudine, teamă și anxietate. Cu cât reușim să ne adaptăm mai rapid la acest nou status quo cu atât creștem calitatea vieții actuale și revenim mai rapid la nivelul de dinainte.

Cum facem însă acest lucru? Cum ne acomodăm cu schimbarea, cum ne adaptăm psihologic și fizic la noile rutine? In ultimele zile mi-au venit de mai multe ori in minte 2 proverbe: “nu mor caii când vor câinii”; “câinii latră, ursul trece” –  așadar, cum facem să respectăm noile reguli și in același timp să păstrăm normalitatea vieții în ciuda “câinilor” care latră oriunde împrejur despre viitoare pericole, boală și nesiguranță?

Mai jos sunt 6 pași care, parcurși consecvent ne ajută să ne regăsim echilibrul:

  1. Trăiește “ca și cum”: ca și cum duci o viată normală, ca și cum te duci la serviciu. Creează o rutină zilnică a orei de trezire, imbrăcat, păstrează orele de masă, organizează activități în funcție de specificul familiei și al preocupărilor tale. Acordă timp familiei, copiilor, ție însăți și activităților care îți fac plăcere.
  2. Stai în emoție. E perfect normal ca în această perioadă să simți teamă, îngrijorare. Nu fugi de ele, nu le “băga sub preș”. Acceptarea, trăirea emoțiilor atunci când apar te ajută pentru că le reduce intensitatea și astfel te poți pregăti mai eficient pentru a face față evenimentelor care le-au declanșat. Vorbește cu cei din jur despre ce simți.
  3. Păstrează contactul cu cei dragi. Menține rutinele de dinainte și discută cu colegii, familia și prietenii. Este un bun moment să reiei legătura cu acele persoane la care te gândeai și pe care nu reușeai niciodată să le suni. Atenție însă să reduci discuțiile din jurul evenimentelor și virusului. Folosește aceste momente pentru a relua legătura cu oamenii, cu evenimentele din viața lor, nu cu situația externă. Referindu-mă la cele 2 proverbe: poartă discuții de “ursi” și “cai”, nu “câini”.
  4. Fă-ți planuri. Pentru astăzi, mâine, weekend, pentru săptamâna care vine. Cu toții așteptăm momentul în care totul revine la normalul de dinainte, însă până atunci, viața este acest moment, această zi. Profită!
  5. Ia zilele pe rând. Este mult mai ușor să gândești în termeni de a trece cu bine, cu folos de astăzi, apoi de mâine și tot așa. Perioada în care va fi necesar să păstrăm noul stil de viață este sub semnul nesiguranței – așadar, “mănâncă” această perioadă exact ca pe elefant – în bucăți mici. ?
  6. Acorda timp activităților care îți plac și celor la care ești bun. Găsește zilnic lucruri pentru care să fii recunoscător. Reia o pasiune pentru care nu ai avut timp în ultima vreme, sau “dezvoltă” una de interior care să iți ofere satisfacții: pictat, schițe, origami, editare foto, filmulețe, diferite activități pentru copii.

Zile liniștite, petrecute în activități plăcute, cu sens si relații sănătoase.

#StaySafe #StayKind #StayWise

Asemănătoare

2 comments

Lasă un răspuns